Boganmeldelse: Yacoubians Hus af Alaa Al-Aswany

Titel: Yacoubians Hus | Forfatter: Alaa Al-Aswany | Sprog: Dansk (ved Ingeborg Christensen) | Original titel: Imarat Ya'qubyan | Original sprog: Arabisk | Sidetal: 317 | Årstal: 2002 | Forlag: Hr. Ferdinand

Yacoubians Hus er en kæmpemæssig ejendom, der ligger på Suleima Basha Gaden i Kairo, Egypten. Her bor adskillige folk af høj og respekteret rang, samt det fattigere folk som bor oppe under husets tag. I dette hus følger vi de rige og de fattiges individuelle livshistorier, der alle på hver sin måde er præget af religion, penge, magt og begær. Arrangeret ægteskaber og ubudne, voldelige gæster er hverdagskost, og følger man ikke Guds lov, vil det få fatale konsekvenser. I et virvar af tidslinjer følger vi kvinder, der prostituerer sig for mænd, fordi de ikke har andre valg når de skal overleve og forsørge familien. Vi følger et homoseksuelt par som kun møder fordømmende blikke, en korrupt politikker, og en søn, der bliver fundamentalist. 

Jeg var så heldig at vinde denne bog og en billet til et foredrag med forfatteren d. 18 november denne måned. Alaa Al-Aswany har uden tvivl skrevet en vigtig samfundskritisk roman om Egypten, som det var i slutningen af det 20. århundrede, men som samtidig afspejler de problematikker man finder i dag. Forfatteren citerer flittigt fra Koranen, og religion er et hovedelement i fortællingen som bliver afgørende for samfundet og borgernes generelle færden. Yacoubians Hus, som omtales i bogen, eksisterer på samme adresse i virkeligheden og ligeledes er der andre elementer fra bogen, der findes i virkeligheden. På den måde bliver bogen autentisk, men det kan også gøre det svært at kende til de nævnte navne, koncepter og steder for en ikke-egyptisk læser; dette står heldigvis uddybet sidst i bogen, hvor man også finder de respektive koranvers der citeres undervejs.

Jeg syntes, at bogen var interessant at læse og virkelig opsigtsvækkende. At læse om, hvordan de arabiske kvinders livsvilkår var/er gjorde ondt helt ind i sjælen; forfatteren formår troværdigt at beskrive den sorg, fortvivelse og skam der opstår hos en kvinde, der ikke har andet valg for sin overlevelse end at adlyde sin mand, uden modstand, i alle henseender. Forfatteren demonstrerer også, hvor stærk religion er og hvor meget den bestemmer i kærlighedsforhold, hvor homoseksualitet anses som værende en synd. Han viser, hvordan islam danner grobund for unge menneskers værdisæt og levevej som bliver stadigt mere ekstremistisk undervejs. Det er i sandhed grusomme og realistiske fortællinger, som man støder på i denne roman. 

Endelig vurdering:
Jeg giver bogen 4/5 stjerner. Jeg kan godt forstå, hvorfor man har valgt at filmatisere den, og hvorfor den har vagt opsigt i Egypten og resten af verden. Filmen skal jeg helt klart se, og jeg glæder mig til foredraget med forfatteren, som også kommer til at snakke om sin nyeste roman "Jeg løb mod Nilen" (måske der kommer et opfølgende indlæg). Alt i alt var det her en vældig interessant samfundsroman, der åbner op for hverdagen i et ikke-demokratisk land som er præget af guerillaernes uro og en krig, der lurer lige om hjørnet. Jeg vil helt klart anbefale den til jer der interesserer sig for kultur, politik og samfund. 

Ingen kommentarer